Wysokie dawki witaminy C grożą zaćmą

18 grudnia 2009, 12:08

Szwedzcy naukowcy z Karolinska Institutet przez ponad 8 lat śledzili losy ok. 24.600 dorosłych kobiet. Odkryli, że u pań, które regularnie bądź okazjonalnie zażywały wysokie dawki witaminy C - mniej więcej 1000-miligramowe - o ok. 25% wzrastało ryzyko konieczności poddania się operacji usunięcia zaćmy starczej (American Journal of Clinical Nutrition).



Zapach, który skłania do tańczenia

18 maja 2011, 09:08

Choć niekoniecznie dobrze wpływał na zdrowie gości restauracji czy klubów, dym papierosowy nie dopuszczał, by do ich nosów docierały pewne niemiłe wonie, np. potu, zużytego tłuszczu lub starego alkoholu. Teraz naukowcy myślą o wprowadzeniu przyjemnych, a zarazem maskujących zapachów, które skłaniałyby ludzi do tańczenia, a także poprawiałyby ogólną ocenę muzyki i całego wieczoru spędzonego w mieście (Chemosensory Perception).


Szturchaniec Pawłowa - sposób na uzależnienie od Facebooka?

2 września 2013, 13:13

Dwaj doktoranci z MIT-u, Robert R. Morris i Dan McDuff, opracowali porażające prądem urządzenie, które ma "wyleczyć" ludzi z uzależnienia od serwisów społecznościowych. Szturchaniec Pawłowa (Pavlov Poke), bo o nim mowa, wymierza karę za pośrednictwem umieszczonych na podkładce pod nadgarstki metalowych przewodzących pasków (elektrod).


U ludzi z depresją częściej występuje parkinsonizm

21 maja 2015, 11:28

Ludzie z depresją mogą być bardziej narażeni na chorobę Parkinsona.


Picie na umór może utrudniać nastolatkom osiągnięcie szczytowej masy kostnej

15 czerwca 2018, 11:25

Nastolatki, które regularnie się upijają, mogą nie osiągać swojej szczytowej masy kostnej.


Łódź: naukowcy pracują nad innowacyjną technologią produkcji kombuchy

8 czerwca 2021, 12:25

Politechnika Łódzka jest partnerem projektu, którego celem jest wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy - napoju o ciekawym smaku i działaniu prozdrowotnym. Konsorcjum chce ustabilizować cechy smakowe i zapachowe napoju, zmaksymalizować jego działanie prozdrowotne i wydłużyć trwałość. Badania prowadzone są na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności. Kieruje nimi dr hab. inż. Edyta Kordialik-Bogacka.


LSD na uzależnienie od alkoholu

9 października 2006, 06:22

Naukowcy z University of Alabama wskazują na użyteczność LSD w leczeniu... alkoholizmu. Doktor Erika Dyck, która zajmuje się historią medycyny, opublikowała ostatnio artykuł na temat serii eksperymentów, przeprowadzonych przez psychiatrów z Saskatchewan w latach 50. i 60.


Ludzka wątroba© renanuflackerlicencja: Creative Commons

Uszkodzenia wątroby są odwracalne

27 grudnia 2007, 09:43

Niektóre uszkodzenia wątroby, spowodowane nadużywaniem alkoholu lub żółtaczką, można zatrzymać, a nawet odwrócić. Według naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego, wystarczy zablokować dostawy białka, bez którego nie może dojść do zwłóknienia i wytworzenia blizn (PLoS Online). Odkrycie Amerykanów pomoże także osobom ze zwłóknieniem płuc czy oparzeniami.


Wino po prześwietleniu

30 stycznia 2009, 09:44

W tym roku na sklepowe półki trafi pierwsze konserwowane promieniami ultrafioletowymi wino. Próby prowadzone w RPA zakończyły się sukcesem, a wyjątkowy alkohol powstaje w winnicy L'Ormarins w Franschhoek. Na razie nie wiadomo, jaki rodzaj wina poddano temu zabiegowi.


Butelka z programowalną etykietą

13 kwietnia 2010, 09:34

Z pozoru holenderska wódka Medea jest zwykłym destylatem z pszenicy. Ważniejsza jednak niż zawartość butelki jest jej wyjątkowa etykieta: programowalny wyświetlacz LED.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy